از زمانهای دور، تأثیر مالیدن میوهها بر روی پوست شناخته شده است. عصاره میوهها به منظور بهبود طراوت و شفافیت پوست استفاده میشود. تحقیقات نشان داده است که اسید میوه، که با نام آلفا هیدروکسی اسید (AHA) شناخته میشود، به لایه برداری پوست کمک میکند. با لایه برداری، سلولهای مرده روی سطح پوست برداشته میشوند و نتیجتاً پوست شفافتر میشود و به کاهش لکههای پوستی و جوشهای کم عمق کمک میکند.
لایه برداری امروزه با استفاده از روشهای مختلفی انجام میشود، از جمله لایه برداری شیمیایی، فیزیکی و لیزر. خوشبختانه، امروزه کرمهای لایه بردار در دسترس قرار گرفتهاند و توسط شرکتهای بهداشتی تولید و در بازار عرضه میشوند.
انواع کرمهای لایه بردار:
کرمهای لایه برداری که با غلظت ۱۰ می باشند، بدون تجویز پزشک، در داروخانه ها به فروش می رسد و همه افراد می توانند از انها استفاده کنند. ولی کرمهای لایه بردار با غلظت ۱۵ حتما می بایست با نسخه پزشک از داروخانه درخواست شود.
کرمهای لایه برداری که علاوه بر اسید میوه حاوی دو ویتامین A و E باشند، اثر بخشی مناسب تری دارند و باعث مرطوب شدن پوست می شود و کاهش چروک های سطحی پوست را به دنبال خواهد داشت.
برخی از کرمهای لایه بردار همچنین حاوی مادده گیاهی بیزابولول است از عصاره گیاه بابونه تهیه شده است. این گیاه مانع تحریکات شدید پوستی می شود و در واقع نوعی ضدالتهاب است.
اثر کرمهای لایه بردار AHA :
این محصولات با ایجاد پوستهریزی سطح پوست و نفوذ به لایه شاخی پوست اتصال بین سلولهای مرده را میشکند و باعث ریزش سریعتر آنها میشود.
مصرف صحیح کرمهای لایه بردار منجر به جوانسازی پوست، روشن شدن آن و کاهش لکه های تیره پوست می شود.
تحریک پوستی:
افرادی که پوستهای حساسی دارند ممکن است با مصرف کرمهای AHA، پوستشان تحریک شود. تحریکهای پوستی شدت و ضعف دارد. اگر تحریک پوستی در حد قرمزی اندک پوست بود که قابل تحمل باشد، نه تنها نگران کننده نیست، بلکه نشانه اثر بخشی کرم است و می توان با خیال راحت به مصرف کرم لایه بردار ادامه داد. ولی اگر تحریکات پوستی شدید بود به این معنی که با قرمزی شدید، سوزش و خارش همراه بود، باید مصرف کرم لایه بردار را قطع کرد و به پزشک متخصص پوست مراجعه کرد.
روش صحیح مصرف کرمهای لایه بردار:
برای استفاده صحیح کرمهای لایهبردار و نتیجهگیری بهتر از مصرف آن باید به این صورت عمل شود:
۱-ابتدا و در سه روز اول کرم روی پوست ساعد دست آزمایش شود. چنانچه سرخی، خارش یا تحریک رخ نداد، مصرف آغاز شود.
۲-بعد از آزمایش کرم، دو شب در میان، ۵ نوبت به مقدار بسیار کم (به اندازه یک عدس) در نواحی کمتر حساس صورت (به جز دور چشم و دور لب) مالیده شود.
۳-بعد از آن ۵ نوبت، یک شب در میان به همان میزان کم استفاده شود.
۴-آن گاه هر شب و به مقداربیشتری (به اندازه یک نخود) در هر نوبت استفاده شود.
۵-به دلیل آنکه طی لایهبرداری، پوست صورت نازک و حساس میشود، کرمهای لایهبردار حتما باید در شب استفاده شود تا اشعه UV خورشید پوست را تحریک نکند. همچنین در طول روز از مصرف کافی و صحیح ضدآفتاب با SPF بالای ۵۰ به هیچ وجه کوتاهی نشود.