لکه های پوست در حقیقت لکه های بسیار کوچک مسطح، گرد و قهوه ای در اندازه سر سوزن یا نوک ناخن هستند که بر روی پوست افراد قابل مشاهده می باشند. این مشکل می تواند بر روی پوست آقایان و نیز خانم ها مشاهده شود. هر چند علت ایجاد این لکه های قهوه ای روی پوست وارد شدن آسیب به پوست فرد است، اما این مشکل بی خطر می باشد. به هر حال اکثر افراد از ایجاد این لکه ها بر روی پوست خود ناراحت می شوند و به دنبال استفاده از روش های مناسب برای درمان لکه های قهوه ای صورت , سفید کردن این لکه ها یا خلاص شدن از دست آنها هستند. به این ترتیب افراد سعی می کنند یک پوست بی عیب داشته باشند.
بیشتر افرادی که برای درمان لک های پوست صورت خود با لیزر به کلینیک دکتر جمیلی مراجعه کرده اند، نتایج حاصل از این روش درمانی را با گذشت سه تا چهار هفته پس از درمان بر روی پوست خود مشاهده کرده و این روش درمانی را به صورت سرپایی انجام داده اند. بعضی از مزایای اصلی لیزر لک های پوستی به شرح زیر هستند:
- عدم نیاز به داروی بی حسی
- وارد شدن کمترین آسیب به پوست
- ناراحتی بسیار کم
- عدم وجود ریسک تغییر رنگ پوست
- شروع فرآیند از بین رفتن لک های پوست در طول سه تا چهار هفته پس از درمان
- درمان لک صورت بیمار در چند دقیقه
- احتمال ایجاد احساس نیشگون گرفتن ملایم که با درد همراه نیست
- حداقل مراقبت های پس از درمان
علت ها و دلایل
در اکثر موارد دلایل ایجاد لکه های قهوه ای پوست به علت قرار گرفتن بیش از حد پوست در معرض نور خورشید، مسائل ژنتیک، عدم توازن هورمونی و سایر موارد مانند آن است. این لکه قهوه ای روی پوست می توانند تمام بدن شما را تحت تاثیر خود قرار دهند، اما در اکثر موارد محل ایجاد لکه ها بر روی نواحی خاص از پوست بدن است که در معرض نور خورشید قرار می گیرند. به این ترتیب افراد دارای پوست حساس نسبت به نور خورشید به احتمال بیشتر به این مشکل مبتلا می شوند. این لکه ها به تدریج تیره تر از نواحی اطراف خود خواهند شد.
دو نوع اصلی لکه های قهوه ای روی پوست در بین افراد به شرح زیر قابل مشاهده است:
- لکه های افلایدز (Ephelides) مواردی هستند که در طول تابستان هنگام قرار گرفتن پوست در معرض نور خورشید ایجاد می شوند. این لکه ها به رنگ قهوه ای روشن هستند و در زمستان ناپدید می شوند.
- لکه های لنتیجین (Lentigine) دارای رنگ تیر تر هستند و در زمستان با عدم قرار گرفتن در معرض نور خورشید نیز از بین نمی روند.
راه ها و روش های درمان
روش های اصلی درمان لک های پوست به شرح زیر هستند:
لیزر درمانی
روش لیزر برای درمان لکه های قهوه ای روی پوست با هدف گرفتن ملانین موجود در پوست، لکه های ایجاد شده بر روی آن را محو می کند. در این حالت پرتو لیزر توسط رنگ دانه های موجود در لکه های پوستی جذب شده و این شرایط باعث گرم شدن این رنگ دانه ها و تجزیه آنها به ذرات ریز می شود که امکان دفع آنها از بدن توسط فرآیند طبیعی رشد پوست وجود دارد.
در حقیقت روش لیزر درمانی از پالس های سریع نور برای رفع لکه های پوست ایجاد شده به خاطر ملانین استفاده می کند. در این حالت رنگ دانه های پوست پرتو لیزر را جذب کرده و در نتیجه آن خرد شده و تبخیر می شوند. در ادامه سیستم ترمیم بدن لک های ایجاد شده را با رشد پوست جدید، تازه و بدون رنگ دانه در محل درمان می کند. روش لیزر درمانی برای درمان لک صورت به شدت موثر اما گران و پر هزینه است و می تواند تا حدودی برای فرد دردناک باشد.
لیزر درمانی معمولاً بهترین روش درمانی در زمانی است که لکه های پوستی برای مدت طولانی ایجاد شده اند. با استفاده از این روش می توان لکه های تیره تشکیل شده در عمق پوست که دارای عمر یک سال یا بیشتر هستند را درمان کرد و این موضوع در حالی است که معمولاً سایر روش های درمانی سطحی نمی توانند تاثیری بر روی این لکه ها داشته باشند.
اگر لکه های پوستی شما بسیار روشن است، به ۴ یا ۵ جلسه لیزر درمانی برای رفع کامل این لکه ها از روی پوست نیاز است. لیزر درمانی لکه های پوست در صورتی که به نحو صحیح انجام شود و پس از درمان همه نکات مراقبتی مربوط به آن رعایت شود، بر روی ۹۹% بیماران موثر خواهد بود.
لایه برداری شیمیایی
برای درمان بعضی از انواع لکه های قهوه ای و کک و مک ، معمولاً لازم است از روش لایه برداری شیمیایی استفاده شود. لایه برداری شیمیایی می تواند ظاهر پوست شما را بهبود بخشد. در این روش، یک محلول شیمیایی بر روی پوست قرار می گیرد که می تواند باعث از بین رفتن لایه های خارجی پوست شود. در ادامه با از بین رفتن لایه های خارجی، پوست جدید در محل رشد کرده و این پوست جدید معمولاً صاف تر است و در مقایسه با پوست قدیمی چین و چروک کمتری دارد.
معمولاً زمانی از روش لایه برداری شیمیایی استفاده می شود که روش های درمان سطحی نتواند لکه های ایجاد شده بر روی پوست را محو کنند. همانطور که گفته شد، لایه برداری شیمیایی در عمل لایه های بالای پوست شما را از بین می برد. این لایه بردارها معمولاً دارای اسیدهای مخصوص هستند که برای استفاده در این حوزه مناسب می باشند. این لایه بردارها بر اساس سطح توان و قدرت به سه دسته اصلی ملایم، متوسط و عمیق تقسیم می شوند. لایه بردارهای ملایم معمولاً دارای اسید های آلفا هیدروکسی هستند. علاوه بر این اسید گلیکولیک و اسید لاکتیک از اجزای اصلی اکثر لایه بردارهای شیمیایی می باشند. این نوع لایه بردارها از موثر ترین روش های درمانی برای درمان لکه های تیره روی پوست هستند.
میکرودرم آبریژن
این روش درمان لکه های پوست از پرتاب ذرات بسیار ریز برای از بین بردن و برداشتن لایه های بالای پوست استفاده می کند. به این ترتیب پوست جدید به جای پوست از بین رفته تشکیل می شود که لکه های آن کمتر و خفیف تر است. این روش درمانی معمولاً در چند جلسه برای بیمار استفاده می شود.