جوشهای روی باسن معمولا شبیه جوشهای صورت هستند. این جوشها ممکن است به صورت دستهای و یا تک در یک نقطه از پوست ظاهر شوند. شاید تشخیص دقیق آکنه روی پوست کار نسبتا دشواری باشد اما با نگاه کردن در آینه میتوان مطمئن شد آنچه که بیمار را اذیت میکند جوش است یا التهاب پوستی (درماتیت). تفاوت بین جوش و التهاب پوستی این است که التهاب پوستی کوچکتر است، ممکن است با درد یا بدون درد باشد، معمولا هنگام لمس گرم است و اغلب پر از چرک است. درماتیتها به صورت تک و یا دستهای روی پوست ظاهر میشوند. جوشهای باسن ممکن است به مرور بزرگ شوند و پر از چرک یا فاقد چرک باشند. نکته لازم به ذکر این است که جوش و درماتیتها هر دو بعد از مدتی ترکیده شوند.
درمان جوش باسن
روشهای مختلف درمان جوش در نقاط مختلف بدن از جمله جوش باسن عبارتند از:
رژیم غذایی
رژیم غذایی میتواند یکی از علتهای تشکیل جوشهای روی باسن باشد. در این قسمت به معرفی برخی موارد مرتبط با رژیم غذایی و جوشهای روی باسن میپردازیم:
- جوش باسن معمولا به نوع تغذیه ربط دارند. برخی از خانمها بعد از خوردن غذاهایی نظیر: پاستا، نان، پیتزا، شکلات، تخممرغ، پنیر و غذاهای مختلف دیگر جوش میزنند. بنابراین برای کاهش جوش باسن بهتر است از خوردن برخی غذاها و خوراکیها اجتناب کرده و مراقب تغذیه خود باشیم.
- یبوست ممکن است یکی از علتهای افزایش جوش روی باسن باشد. سعی کنید میوه و سبزیجات را در رژیمغذایی خود بگنجانید. درصورت لزوم برای پاک کردن روده از آبنمک یا تنقیه استفاده کنید. این یک روش عالی سمزدایی است که موجب کاهش جوش باسن میشود.
- برای بهبود پوست توصیه میشود مکملهای ویتامین c، که به آنتی اکسیدان معروف هستند مصرف کنید. در صورت لزوم درخصوص مصرف مکملها با پزشک مشورت کنید. مصرف مکملهای حاوی ویتامین c تا ۱۰۰۰ میلیگرم در روز برای سلامت کلی و تندرستی مجاز میباشد.
- در نهایت، از آنجایی که استرس ممکن است موجب بروز جوش باسن شود سعی کنید جهت کاهش استرس ورزش را فراموش نکنید.
دارو و درمان خانگی
اگر هرازگاهی شاهد جوشهای روی باسن شدید توصیه میکنیم قبل از مراجعه به متخصص پوست ابتدا درمانهای خانگی که در این قسمت معرفی میکنیم امتحان کنید. درمانهای خانگی جهت رفع جوش باسن شامل:
لایهبرداری منظم
حمام کردن موجب لایهبرداری و رفع جوشهای سرسیاه و سبوم (چربی پوست) میشود. سبوم عل اصلی جوشهای روی باسن میباشد. امروزه لایهبردارهای زیادی در بازار موجود است که بدون ساییدن و خراش پوست باعث از بین رفتن پوستهای مرده میشوند. شاید لایهبرداری پوست در درمان جوشهای چرکی خیلی موثر نباشد اما این روش موجب کاهش شیوع جوشهای چرکی در باسن میشود.
حمام با صابون مخصوص آکنه
ژل و صابونهای مخصوص آکنه معمولا حاوی روی و اسید سالیسیلیک هستند و قادرند جوشهای چرکی روی باسن را به طور قابل توجهی از بین ببرند.
جذب چربی اضافی پوست با پودر بچه
درصورتی که پوست چرب باشد، تولید سبوم اضافی میتواند عامل تشکیل جوش باسن باشد. بعد از حمام ناحیه تحت درمان را به پودر بچه آغشته کنید.
درمان موضعی آکنه
بیشتر کرمها و لوسیونهایی که برای درمان جوش صورت استفاده میشوند میتوانند موجب کاهش جوشهای باسن شوند. کرمها و لوسیونهای درمانی حاوی رتینول، بنزوئیل پراکسید، کلیندامایسین یا اریترومایسین میباشند. لازم به ذکر است که اغلب کرمهای مخصوص آکنه که بدون نسخه قابل تهیه هستند موجب خشکی و تحریک پوست می شوند، بنابراین هنگام خرید برای پیشگیری از چنین عارضهای کرم یا مرطوبکنندههای فاقد چربی را تهیه کنید.
روغن زیتون
از آنجایی که روغن طبیعتا موجب افزایش جوش میشود شاید این درمان کمی عجیب به نظر برسد. اما حقیقت این است که روغن زیتون با کاهش باکتریهایی که باعث بروز جوش میشوند کمک شایانی به کاهش جوش باسن میکند. بهتر است این نوع درمان را در حمام اجرا کنید، در حالیکه منتظر شامپو و یا حالت دهنده روی موهای خود هستید مقداری روغن زیتون اصل را روی باسن خود بمالید. سپس ناحیه درمان را با صابون مخصوص اکنه خوب شستشو دهید. توصیه میشود این روش را ۳ بار در طول روز انجام دهید.
تعویض لباس زیر
برخی از لباس زیرها از جمله لباسهایی که از جنس پلاستیک هستند میتوانند یکی از علتهای بروز جوش باسن باشند. تا جاییکه امکان دارد سعی کنید لباسهای زیر از جنس نخی تهیه کنید و به طور منظم لباس زیر خود را تعویض و شستشو کنید.
آنتی بیوتیک
اگر درمانهای خانگی که تاکنون معرفی کردیم هیچ تاثیری در رفع جوشهای چرکی باسن نداشتند بهتر است جهت درمان به پزشک مراجعه کنید. ممکن است استعمال تتراسایکلین حاوی آنتیبیوتیک یا لیزردرمانی دی اکسید کربن توصیه شود. معمولا بهترین داروی درمان آکنه باسن ترنتینوئین میباشد اما اگر این روش موثر نبود ممکن است پزشک تزریق مستقیم تریامسینولون را امتحان کند.