آکنه خودش بیماری آزار دهندهای است و باقی ماندن جای آنها روی پوست هم باعث آزاردهندگی بیشتر آن میشود. آکنه به دلیل بسته شدن منافذ پوست به وسیله چربی، پوست مرده و باکتری ایجاد میشود. با وجود آکنه منافذ پوست ملتهب شده و در نهایت میترکند. اگر منافذ پر شده در لایههای عمیقتر پوست بترکد عفونتهای باقی مانده در بافتهای عمیقتر نشت کرده و باعث ایجاد ضایعات بزرگتری میشود.
زمانی که بدن در تلاش برای ساخت کلاژن برای ترمیم پوست آسیب دیده است، اسکار ایجاد میشود. جای جوش میتواند متناسب با نوع پوست و عوامل دیگر سطحی بوده و به راحتیترمیم شود. وقتی که ترکیدگی در عمق منافذ اتفاق می افتد جای جوش بدتر و شدیدتری ایجاد میشود. فرایند ترمیم، تغییرات زیادی در بافت و لطافت پوست ایجاد میکند و تورفتگی عمیقی در پوست ایجاد میکند یا باعث میشود که پوست شکلی موجی شکل پیدا کند.
متخصصین ما در کلینیک رازی با درک نیازهای پوستی شما اقدام به درمان جای جوشهای ایجاد شده روی پوست شما میکنند و همراه با آموزشهایی که به شما میدهند راههای درمانی برای دستیابی به پوستی سالم و شفاف را فراهم میکنند. برنامه درمانی با صحبت در مورد سبک زندگی، رژیم غذایی و سوابق بیماری شما شروع میشود. وقتی که نوبت به درمان جای جوش میرسد، رویکرد جامع ما به بیماران اجازه میدهد تا به طور کامل از توصیههای درمانی در این مورد آگاه شوند.
جهت مشاوره درباره درمان جای جوش و اسکار با کلینیک رازی تماس بگیرید ۰۲۱۸۸۳۳۴۰۲۹
انواع جای جوش
دو نوع جای جوش وجود دارد؛ یک نوع جای جوش یه شکل ایجاد بافت اضافی روی پوست است و دیگری از نوع از دست رفتن و تورفتن بافت اطراف جای جوش میباشد.
اسکار هایپرتروپیک (بافت اضافی) به دلیل تولید کلاژن اضافی در دوران بهبودی شکل میگیرد. بافتهای برجسته یا بافتهای سخت اطراف جای جوش به دلیل تولید بیش از اندازه کلاژن در بافتهای در حال بهبود ایجاد میشود. اسکار آتروفیک (تورفتگی) وقتی که بافت اطراف جای جوش از بین میرود ایجاد میشود.
از انواع شایع اسکار آتروفیک میتوان از اسکارهای Ice Pick و اسکارهای Boxcar نام برد. اسکارهای Ice pick (سوزنی شکل) سوراخهای ریزی در پوست ایجاد میکنند در حالی که اسکارهای Boxcar (اسکارهای بزرگتر) با لبههای عمودی مانند جای زخمهای ناشی از آبله مرغان است.
برنامه درمان جای آکنه و جوش بر اساس نوع منحصر بفرد پوست شما تنظیم میشود. هر چه جای جوش صورت یا بدن عمیقتر باشد به تعداد جلسات بیشتر برای درمان نیاز دارد. اسکارهای سطحی هم برای درمان نیاز به زمان و صبر دارند. درمانهایی نظیر لایه برداری شیمیایی و لیزر درمانی میتواند بافتهای آسیب دیده را برداشته و آنها را با بافت هموار و لطیف جایگزین سازد.
روشهای درمانی جای جوش ناشی از آکنه
پزشک روشهای درمانی جامعی برای رفع اسکار جوش برای انواع و رنگهای مختلف پوست ارائه میکند. درمان جای جوش های شما از جلسه مشاوره که در آن پزشکان مشخص میکنند که چه نوع درمانی برای پوست شما مناسب است آغاز میشود. آنان تعیین خواهند کرد که برای درمان، آیا شما به یک روش یا ترکیبی از روشهای مختلف درمانی برای دستیابی به بهترین نتیجه نیاز دارید. انتخاب روش درمانی برای رفع اسکار جوش به عوامل مختلفی از جمله نوع جای جوش ایجاد شده روی پوست، میزان عمق اسکارها، رنگ پوست و کیفت رنگ پوست بستگی دارد.
لایه برداری و بازسازی پوست
برای لایه برداری شیمیایی از محلولهای شیمیایی روی پوست استفاده میشود. مواد شیمیایی باعث تاول و پوسته پوسته شدن صورت برای چند روز میشود. با برداشه شدن لایه تحت درمان، پوست جدید جایگزین میشود. لایه برداری شیمیایی با کاهش اثر جای جوش باعث بهبود رنگدانه ها شده و سطح پوست را هموارتر و لطیفتر میسازد. از انواع روشهای لایه برداری، لایه برداری به روش AHA روشی ملایم، لایه برداری به روش TCA روشی قویتر و لایه برداری به روش فنل از همه روشها قویتر است. لایه برداری شیمیایی برای افرادی که جوشها و اسکارهای سطحی دارند مناسب است.
میکرودرم ابریژن
میکرودرم ابریژن روشی بسیار متداول برای لایه برداری پوست بوده که حتی میتواند یک لایه از روی پوست بردارد. برای درمان جای جوشهای جزئی، روش میکرودرم ابریژن بهتر از روشهای دیگر نظیر لایه برداری شیمیایی عمل میکند. روش درمانی میکرودرم ابریژن روشی غیرتهاجمی، بدون درد و با ریسک کم است. به کمک این روش فقط میتوان لایههای سطحی پوست را درمان نمود. بنابراین این روش فقط برای پوستهای آفتاب سوخته، دارای لکههای ناشی از افزایش سن، چین و چروکهای ریز و اسکارهای جزئی جوش مناسب است. جای جوشهای ایجاد شده روی پوست صورت و قسمتهای دیگر بدن مانند سینه، گردن و دستها میتواند با استفاده از این روش مورد درمان قرار گیرد. میکرودرم ابریژن باعث میشود تا محصولات مراقبتی پوست راحتتر به لایههای عمیقتر پوست نفوذ کرده و باعث افزایش ساخت کلاژن و جوانسازی پوست شوند.
میکرونیدلینگ
میکرونیدلینگ که به درمان افزایش تحریک کلاژن سازی و نیدلینگ هم معروف است، با استفاده از فروکردن مکرر سوزنهای ریز در پوست انجام میشود. این زخمهای ریز و فرایند بهبودی آنها باعث افزایش گردش خون و ساخت کلاژن شده و حالت ارتجاعی پوست را بهبود میبخشد. بهتر است این کار در مطب پزشک و در جایی که بتوان از تمیز و استریل بودن سوزنها اطمینان داشت، انجام شود. نتایج از یک ماه بعد از عمل خود را نشان داده و تا یک سال پس از عمل هم ادامه مییابد. این روش برای رنگهای مختلف پوست قابل انجام بوده و باعث کاهش تورفتگیهای پوست میشود.
تزریق ژل برای از بین بردن جای جوش
با تزریق ژل حتی جاهای عمیق جوشها نیز پر میشود. نتایج حاصل از این روش بلافاصله قابل مشاهده است. دراین روش نیازی به بستری شدن نبوده و برای همه رنگهای پوست هم قابل انجام است. اسکارها ممکن است با استفاده از کلاژن، چربی گرفته شده از بدن خود بیمار یا اسید هیالورانیک پر شود. بسیاری از ژلها نتایج موقتی بین 6 تا 18 ماه دارند و برخی از ژلها نیز نتایجی دائمی برای از بین بردن جای جوش را به دنبال خواهند داشت. حتماً از پزشک در مورد ژلهای پر کننده اطلاعات کسب نمایید زیرا هر دو نوع ژل موقت و دائمی دارای مزایا و معایبی هستند. تزریق ژل برای درمان بسیاری از تورفتگیها و حتی جای جوشهای عمیق مناسب است ولی برای جای جوشهای Ice pick مناسب نیست.
لیفت پوست با روش رادیو فرکانسی
لیفتینگ پوست برای درمان جای جوش روشی جدید و مقرون به صرفه است. این روش برای رنگهای مختلف پوست قابل انجام است. متخصصین پوست معمولاً از روش رادیوفرکانسی برای لیفتینگ پوست استفاده میکنند. با لیفت پوست، تورفتگیهای ایجاد شده جلب توجه کمتری میکنند. روش رادیوفرکانسی در چندین جلسه انجام میشود. بیشتر بیماران هر چهار ماه یکبار از روش رادیو فرکانسی برای درمان جای جوش استفاده میکنند. معمولاً پس از انجام عمل بیماران به مدت یک ساعت در ناحیه تحت درمان احساس سوزش دارند. رنگ محل درمان برای 2 تا 3 روز صورتی به نظر میرسد. رادیوفرکانسی روشی مناسب برای درمان تورفتگیهای ناشی از آکنه است. در برخی موارد به کمک روش رادیو فرکانسی میتوان جای جوشهای Boxcar و Ice pick را نیز درمان کرد.
پیشگیری از ایجاد جای جوش
برای افرادی که در حال حاضر روی پوست خود آکنه دارند بهترین راه برای درمان جای جوش پیشگیری از ایجاد آن روی پوست است. در زیر به دو عامل که باعث وخیمتر شدن اوضاع جای جوش پس از از بین رفتن جوشها میشود اشاره شده است.
قرار گرفتن در معرض آفتاب: قرار گرفتن در معرض نور خورشید هم باعث بدتر شدن جوشها و هم بدتر شدن جای جوشها میشود. بهتر است از قرار گرفتن در معرض افتاب به خصوص در ساعات شدید بودن افتاب بین ساعت 10 صبح تا 2 بعداز ظهر خودداری کنید. توصیه میشود در هنگام اوج نور آفتاب از کلاه آفتابی و وسایل محافظتی دیگر ستفاده کنید.
بازی کردن با جوشها و فشار دادن آنها: تلاش برای ترکاندن جوشهای سر سفید باعث ایجاد عوارض پوستی در آینده میشود. با این کار کلاژن سازی پوست متوقف شده و پوست آن طور که باید، بهبود نمییابد. به علاوه با فشردن جوشها باعث پخش شدن باکتریها در لایههای عمیقتر پوست میشوید.