جای جوش مانند خود جوش صورت مخرب زیبایی فرد است و پوشاندن و مخفی کردن آن به همان اندازه دشوار است. گروه متخصصین پوست این کلینیک در زمینه درمان جای جوش از تجربه و دانش بالایی برخوردار هستند. درمانهای خانگی رفع جای جوش صورت در اکثر موارد به تنهایی کافی نیستند و آرایش نیز نمیتواند جای جوشهای عمیق و حفره حفره را بپوشاند. درمان و رفع جای جوش ارائه شده در این کلینیک تأثیر چشمگیری بر زندگی بسیاری از بیماران گذاشته است. هیچ دلیلی وجود ندارد که به علت جوش صورت جای جوش را روی صورت خود تحمل کنید و با عاملی به اجبار کنار بیابید که مانع درخشش شخصیت و زیبایی واقعیتان میشود و توجه دیگران را به نحوی ناخوشایند به خود جلب میکند.
در کلینیک رازی روش های درمان جوش صورت را بکار می بریم که کم تهاجمی بوده، عوارض کمی را به همراه داشته باشد و استفاده از آنها بیمار را متحمل استراحت طولانی مدت پس از درمان نکند. روش های درمانی ذکر شده در ادامه مقاله بسته به شدت، عمق و ناحیه ی تحت درمان (درمان جای جوش بدن و یا صورت) توسط متخصص پوست تعیین می شود تا درمان قطعی برای از بین بردن جای زخم و جای جوش را برای بیماران به ارمغان بیاوریم. در این کلینیک ما از روش های سابسیژن، لایه برداری با استفاده از TCA با غلظت ۹۰% و ۳ الی ۴ جلسه لیزر درمانی به منظور رفع قطعی و کامل جای جوش استفاده می کنیم.
تغییرات هورمونی میتواند باعث بدتر شدن وضعیت جوشها شود. سراسر پوست شما توسط غدد چربیساز که مادهای به نام سبوم تولید میکنند، پوشیده شده است. سبوم یک ماده چرب است که بدن شما آن را به طور طبیعی برای نرم کردن مو و پوست تولید میکند. جوش هورمونی هنگامی به وجود میآید که این غدهها چربی خیلی زیادی تولید میکنند و این چربی اضافی با سلولهای مرده پوست ترکیب میشود و فولیکولهای مو که به غدد چربی متصل هستند را مسدود و چرکین میکند. برای جلوگیری از ماندن جای آبله مرغان ، جای جوش و … باید از دستکاری و فشار دادن آنها خودداری نمایید.
جای جوش همواره به یک شکل نیست؛ جای جوش صورت گاهی به صورت ناحیههای بزرگ نسبتاً فشرده نمود مییابد، حال آن که گاهی ظاهری نقطهای شکل دارد و به صورت فرورفتگیهای تیز و عمیق یا اصطلاحاً “چکشی” است. بعضی جای جوشها عمیق هستند، حال آن که بعضی دیگر عمق کمتری دارند و سطحی هستند. جای جوش صورت گاهی اوقات ضخیم و برآمده است. گونههای مختلف جای جوش عمدتاً همزمان با یکدیگر وجود دارند. بنابراین جای تعجب نیست که هیچ درمانی را نمیتوان به عنوان “بهترین” روش ازبین بردن جای جوش صورت و بدن نام برد. روش ترکیبی درمان جای جوش با لیزر و تزریق غالباً بهترین نتیجه را به دست میدهد و لیزر جای جوش طرفداران زیادی دارد. همچنین سایر روش های زیبایی پوست و مو از جمله : لیزر موهای زائد ، میکرو درم ، هیدرودرم، لایه برداری و پیلینگ صورت ، رفع چین و چروک صورت و جای خط خنده و اخم با تزریق بوتاکس ، درمان قطعی تعریق زیاد بدن ، لیفت گردن، ابرو و پیشانی، کاشت ریش و سبیل، ابرو و لیپوماتیک در این کلینیک انجام می شود. همچنین در این کلینک درمان های دیگری همچون لیزر مو و کاشت ابرو انجام میشود.
انواع جای جوش
- جای جوش چکشی (درصد شیوع بالا و رایج)
جای جوش چکشی فرورفتگیهای عمیق با عرض کمتر از ۲ میلیمتر است که روی پوست پخش میشوند و در نتیجه این گونه به نظر میآید که چکش یا یخشکن چند نقطه از پوست را سوراخ کرده است.
- واگنی (درصد شیوع بالا و رایج)
جاهای جوش واگنی به صورت مثلثی و دارای لبههای عمودی تیز هستند و به جای آبله مرغان شباهت دارند. این گونه جای جوش میتواند سطحی یا عمیق باشد، و غالباً روی گونهها و شقیقهها به چشم میخورند.
- جای جوش درهای شکل (درصد شیوع بالا و رایج)
جای جوش درهای شکل پیآمد آسیب دیدن زیر سطح پوست است که به پوست ظاهری موج مانند میدهد. این نوع جای جوش معمولاً گسترده و سطحی است.
- جای جوش هایپرتراپیک یا برجسته (درصد شیوع پایین)
جای جوش هایپرتراپیک برجسته و برآمده است و معمولاً بیشتر روی پشت بدن و قفسه سینه به چشم میخورد، البته بروز آن روی گردن و صورت نیز بعید نیست. این ضایعات پوستی حاصل از جوش یا آکنه شدید (کیست یا برآمدگی) معمولاً از محدوده زخم اولیه فراتر نمیروند و به مرور زمان کوچکتر میشوند.
- هایپرپیگمنتیشن (این نقاط جای جوش نیستند.)
از اصطلاح هایپرپیگمنتیشن برای اشاره به نقاط قرمز یا تیرهای استفاده میشود که پس از بهبود جوش یا کورک به جا میمانند. این نقاط، که خال یا لکه نیز نامیده میشوند، جای زخم و جوش نیستند، اما غالباً چون چند ماه یا حتی چند سال طول میکشد تا برطرف شوند، به اشتباه جای زخم یا جوش دانسته میشوند.
درمان
ابتدا در مورد علت جوش و روش درمانی مورد استفاده برای درمان جای جوش صورت در کلینیک رازی و مراحل آن توضیح داده شود:
- مرحله اول: سابسیژن
در عمل سابسیژن، سوزنی با لبه تیز برای بریدن اتصالهای جای جوش ایجاد کننده فرو رفتگی در سطح پوست وارد پوست میشود.
در این روش درمان آکنه و از بین بردن جای جوش از سوزن نوکور با گیج ۱۸ استفاده میشود. سوزن نوکور، سوزن خاصی است که نوک باریک و لبه تیز دارد و به کمک آن، لایه دوم پوست (درمیس) بریده میشود. پس از تعیین نوع درمان رفع جای آکنه ، این ناحیه علامتگذاری میشود و با کرم بیحس کننده موضعی و تزریق لیدوکائین موضعی بیحس میشود. سوزن نوکور با زاویه ۸۰ درجه وارد پوست میشود و با حرکت ضربهای به جلو و عقب و با حرکت “برف پاککنی” به چپ و راست جای جوشهای لایه میانی پوست که سطح پوست را به پایین میکشد بریده میشود.
سابسیژن ممکن است اندکی ناراحت کننده باشد، اما نهایت تلاش به کار برده میشود تا ناحیه مورد نظر پیش از ورود سوزن بیحس شود. اکثر بیماران به جز درد سوزن بیحسی هیچ چیز دیگری احساس نمیکنند.
سابسیژن عوارض جانبی بسیار کمی دارد. بیمار گاهی پس از سابسیژن با کبودشدگی و درد مواجه میشود و در صورت شکافته شدن رگ نیز خون زیر پوست جمع و لخته (تشکیل هماتوم) میشود، که البته شبیه کبودشدگی است و تنها تفاوتشان طولانیتر شدن زمان رفع هماتوم است. خطر بروز عفونت یا درد مزمن نیز بسیار پایین است.
سابسیژن عملی نیست که در یک نوبت به طور کامل انجام شود. پس از چند بار تکرار شدن درمان جای جوش صورت ، انتظار میرود که جای جوش به میزان ۶۰ تا ۷۰ درصد بهبود یابد. سابسیژن بهترین نتیجه را زمانی به دست میدهد که در کنار دیگر روشهای درمان جای جوش، مانند پرکنندهها و بازسازی و تجدید سطح با لیزر CO2 به کار برده شود.
اکثر بیماران به ۲ تا ۶ جلسه درمان جوش با سابسیژن نیاز دارند. بیمار میتواند پس از جلسه سوم از پرکنندهها برای پر کردن جای جوش استفاده کند یا مستقیماً از بازسازی با لیزر بهره بگیرد.
مزایای این روش رفع جای جوش عبارتست از:
- بستری نشدن و عدم نیاز به استراحت
- حداقل خطرات و عوارض
- کاهش جای جوشهای با شکل بشقابی و با پایه گسترده
- مکمل دیگر روشها و رویکردهای درمانی
- مرحله دوم: پیلینگ یا لایهبرداری پوست با تری کلرو استیک اسید(TCA)و۹۰%
لایهبردارهای شیمیایی برای از بین بردن جای جوش و ناراحتیهای پوستی متعدد دیگری مانند پیگمنتیشن، چروک و لکه و رفع سیاهی زیر بغل مفید هستند. لایهبردار شیمیایی جای جوش لایههای بیرونی پوست مرده را پوسته پوسته میکند تا پوست جدید سالمی با رنگ بهتر آشکار شود.
از لایهبردارهای شیمیایی برای رفع جای جوش صورت و همچنین برای درمان نقطهای جای جوش روی قفسه سینه، گردن یا پشت بدن استفاده میشود.
مزیت اصلی بهرهگیری از لایهبردار شیمیایی این است که علاوه بر رفع اسکار جوش، منافذ بسته کاهش مییابند، نقاط پیگمنتیشن مقاوم محو میشوند و بافت پوست بهبود مییابد. به علاوه لایهبرداری شیمیایی به اندازه روشهای درمانی دیگری مانند لیزر دردناک نیست. لیزر تیرگی کشاله ران برای روشن کردن پوست تیره غدد چربی و زیر بازو استفاده می شود. این لیزرها رنگ دانه ها را هدف قرار می دهند و پوست را روشن تر می کنند. با این حال، قبل از رسیدن به نتایج مورد نظر، بین سه تا چند جلسه درمانی نیاز است.
چند لایهبردار شیمیایی برای درمان جای جوش در دسترساند که از نظر قیمت، مواد اولیه به کار برده شده و شدت درمان متفاوتاند. لایهبردار بتا هیدروکسی اسید (BHA)، جسنر، آلفا هیدروکسی اسید (AHA)، فنول و TCA از لایهبردارهای شیمیایی رایج محسوب میشوند. فنول و TCA مؤثرترین لایهبردار جهت رفع جای جوش به شمار میروند، اما حتماً باید تحت نظارت پزشک مجرب به کار برده شوند.
ناحیه مورد نظر پیش از استفاده از فنول و TCA کاملاً پاک میشود؛ جلسه درمانی TCA حدود ۱۵ تا ۲۰ دقیقه طول میکشد.
پزشک معمولاً توصیه میکند تا به منظور حصول بهترین نتیجه دو جلسه لایهبردای با TCA انجام شود.
بیماران پس از هر جلسه درمانی استفاده از لایهبردار AHA معمولاً با عوارض جانبیای مانند قرمزی، پوسته پوسته شدن و خشکی پوست مواجه میشوند، اما این عوارض جوانبی معمولاً ملایماند و مانعی بر سر راه انجام فعالیتهای معمول روزانه به شمار نمیروند. نتایج بلندمدت درمان با لایهبردار شیمیایی معمولاً مناسب هستند؛ پوست صافتر می شود و کاهش یا رفع جای جوش، آکنه و لک از نتایج بلندمدت استفاده از لایهبردار TCA محسوب میشوند.
- مرحله سوم درمان: لیزر فراکشنال (فرکشنال)
درمان با لیزر فرکشنال یکی از روشهای غیرتهاجمی برای درمان جای جوش است که نیازی به استراحت وبستری شدن ندارد و عمل سادهای با ناراحتی بسیار خفیف است که معمولاً جای جوش را تا حد زیادی از بین میبرد.
علاوه بر درمان جای آکنه و جوش از لیزر برای کاهش چروک و خطوط ظریف روی پوست و رفع سیاهی زیر بغل استفاده میشود. این روش معمولاً برای تمام پوستها مناسب است. در درمان با لیزر از پالسی با نور شدید استفاده میشود که میتواند به لایه به لایه پوست نفوذ کند. نور لیزر تولید کلاژن و تجدید سلولی را به طور همزمان تحریک میکند و پوست را سفت میکند. سپس لایه آسیب دیده پوست برداشته میشود تا به این وسیله لایههای سالم زیرین پدیدار شوند.
این درمان جای جوش صورت ، بسته به اندازه ناحیه تحت درمان، نهایتا یک ساعت طول میکشد. بیمار، برخلاف عملهای جراحی، میتواند فوراً فعالیتهای معمول را پس از لیزر درمانی دنبال کند. هنگام آمادهسازی، صورت بیمار کاملاً تمیز میشود و پیش از شروع درمان به بیمار محافظ چشم داده میشود.
این عمل معمولاً با بیحسی موضعی (تزریق داروی بیحسی در محل تحت درمان) انجام میشود. پزشک متخصص پوست پس از تأثیرگذاری داروی بیحسی از لیزر مخصوص برای بازسازی پوست استفاده میکند. با بهرهگیری از پرتو کنترل شده نور لیزر، لایههای بیرونی پوست تبخیر میشوند و در نتیجه پوست صافتر و جوانتر زیرین آشکار میشود. همانطور که لایههای قدیمی پوست برداشته میشوند، رشد سلولهای جدید تحریک میشود. عمل بازسازی پوست با لیزر فراکشنال معمولاً ۳۰ تا ۴۵ دققیه طول میکشد. پزشک به بیمار کمک میکند تا به خوبی برای این عمل آماده شود و به این ترتیب بهترین نتیجه ممکن در درمان جای جوش به دست آید.تعدا جلسات مورد نیاز برای لیزر درمانی رفع جای زخم سه تا چهار جلسه می باشد .
ضمن اینکه مراکز درمانی با خرید دستگاه لیزر پوست متنوع به صورت سفارشی، بسته به محل و جنس و ظاهر پوست و مو آن ناحیه، لیزر مناسب را انتخاب میکنند که با پوست و موی آن ناحیه سازگار باشد و بتوان به بهترین نتایج ممکن رسید.
قیمت و هزینه
هزینه از بین بردن جای جوش به عوامل مختلفی بستگی دارد، از جمله شدت و عمق جای آکنه یا جوش، تعداد جلسات درمانی و وسعت ناحیه تحت درمان.
درمان جای آکنه و جوش با استفاده از لیزر و لایه برداری علاوه بر اینکه عوارض کمی دارد، نیاز به استراحت پس از جلسات درمانی نمی باشد و روش درمان جای جوش سریعی محسوب می شود. این روش ها برای جای جوش در دیگر نقاط بدن نیز با صلاحدید متخصص پوست قابل استفاده می شود. توجه داشته باشید در انتخاب روش از بین بردن جای جوش صورت به عواملی از جمله عوارض روش و نتایج درمانی باید توجه ویژه ای شود.