لکههای کبدی پوست که بعضی اوقات لکه های قهوه ای روی پوست ناشی از سن نامیده میشوند در واقع ارتباطی با مشکلات کبدی فرد ندارند. لک صورت صاف و قهوهای عموماً به دلیل تابش نور خورشید به وجود میآیند. این لکههای ناشی از تابش آفتاب بزرگتر از ککومک و صاف هستند و بیشتر در نقاطی از بدن به وجود میآیند که در معرض خورشید قرارگرفتهاند. لکههای قهوهای پوست ناشی از سن بیضرر هستند، بااینحال اگر شمارا اذیت میکنند یک متخصص امراض پوستی میتواند آنها را برطرف کند. آفتابگیر یا کرم ضد آفتاب میتواند از تخریبهای بیشتر ناشی از آفتاب جلوگیری کند. با افزایش سن، لکههای قهوهای ناشی از سن نیز ممکن است در هر نقطه از بدن ایجاد شوند. لکههای قهوهای ناشی از افزایش سن با نام لکههای کبدی پوست، ککومک و رنگدانههای خورشیدی، یا لکههای پوستی نیز شناخته میشوند.استفاده از روش میکرودرم صورت یکی از گزینه های موفق در درمان اینگونه لک ها میباشد.
دراین کلینیک ، هدف ما سرویسدهی به تمام بیماران برای رفع مؤثر لکههای پوستی قهوهای ناشی از افزایش سن با بالاترین استانداردها و با استفاده از روشهایی چون لایهبرداری پوست، خراش دادن، لیزر و استفاده از دماي پايين براي کشتن سلولهای رنگی میباشد.
انواع مختلف لکههای قهوهای پوست ناشی از سن
اگر شما لکههای قهوهای ناشی از سن دارید، آنها قطعاً در یکی از سه دستهبندی زیر قرار میگیرند:
غدد گیلاسی: نقاط کوچک ریزی که کوچکتر از پاککن هستند و به دلیل رشد زیاد رگهای خونی در پوست به وجود میآیند. این لکهها عادی بوده و ممکن است در هرجایی از بدن ظاهر شوند. اما هیچ ربطی به سرطان پوستی ندارند.
رنگدانههای کوچک روی پوست: لکههای قهوهای مایل به تیره هستند که شبیه به ککومک به نظر میرسند و معمولاً اندازهای بین پاککن تا سکه دارند. اما ممکن است بزرگتر یا کوچکتر نیز باشند. اینها همان لکهایی هستند که بیشتر مردم آنها را لکههای قهوهای پوستی ناشی از سن یا لکههای کبدی پوست میپندارند. این لکهها معمولاً در مناطقی ایجاد میشوند که در معرض تابش آفتاب قرارگرفتهاند.
کراتوز سبورئیک: این لکهها ممکن است صاف یا برآمده باشند و رنگی بین قهوهای کمرنگ تا پررنگ و یا تیره داشته باشند. عموماً ناصاف و زگیل مانند هستند، اما زگیل نیستند. عامل به وجود آورنده این لکها ممکن است نور آفتاب، افزایش سن یا حتی ژنتیک باشد. افرادی که این تغییرات پوستی را زیاد تجربه کردهاند احتمالاً در گذشته همین لکهها را در فامیلهای درجه اول خود نیز دیدهاند. اینها گاهی به برچسب پوست نیز ارتباط داده میشوند که نوعی رشد پوست به شمار میآید.
دلایل ایجاد لکههای قهوهای پوست ناشی از سن
لکههای قهوهای پوست ناشی از سن شامل تغییراتی در رنگ پوست افراد میشود که عموماً در افراد مسنتر رخ میدهد. پررنگتر شدن لکهها ممکن است با افزایش سن، قرار گرفتن در معرض خورشید یا دیگر تابشهای فرابنفش یا عوامل دیگر اتفاق بیفتد. لکههای قهوهای پوست ناشی از سن بهطور خاص در افراد بالای 40 سال معمول است، و بیشتر در نقاطی ایجاد میشود که در معرض تابش نور خورشید بودهاند همانند:
- صورت
- پیشانی
- ساعدها
- شانهها
- پشت دستها
لکههای قهوهای پوست ناشی از سن ممکن است به علت کمبود تحرک و ورزش، رژیم غذایی نامرغوب، قرار گرفتن در معرض خورشید، مصرف روغنهای فاسد یا عملکرد ضعیف کبد باشد.
تشخیص لکههای قهوهای پوست ناشی از سن
تشخیص لکههای قهوهای پوست ناشی از سن بر پایه ظاهر پوست افراد است، بخصوص اگر فرد بالای 40 سال سن داشته باشد و بیشتر اوقات در معرض نور مستقیم خورشید قرار داشته باشد لکههای قهوهای پوست ناشی از سن نامنظم پدیدار میشوند و ممکن است مورد آزمایش قرار بگیرند تا اطمینان حاصل شود سرطان پوستی نیستند.
درمان لکههای قهوهای پوست ناشی از سن
بیشترین موارد لکههای قهوهای پوست ناشی از سن نیاز به درمان خاصی ندارند. با استفاده از کرمها و لوسیونهای سفیدکننده، افرادی که لکههای قهوهای پوست ناشی از سن دارند، میتوانند بهبودی در ظاهر پوست خود را تجربه کنند. همچنین، انجماد یا لیزر درمانی ممکن است به عنوان گزینههای درمانی برای حذف لکههای قهوهای پوست ناشی از سن پیشنهاد شوند.
از نظر پزشکی، لکههای قهوهای پوست ناشی از سن خطرناک نیستند و تنها تغییرات ظاهری روی پوست را تحت تأثیر قرار میدهند. برای برخی افراد، وجود لکههای قهوهای پوست ناشی از سن ممکن است موجب ناراحتی شود. در بعضی موارد خاص، وجود لکههای قهوهای پوست ناشی از سن ممکن است تشخیص سرطان پوست را دشوار کند.
اگر لکههای قهوهای پوست ناشی از سن دارید و میخواهید آنها را از بین ببرید یا علائم جدیدی مشاهده میکنید مانند تغییر در ظاهر لکههای پوست ناشی از سن، بهتر است با یک مرکز درمانی تماس بگیرید. درمانهای مختلفی برای حذف لکههای قهوهای پوست ناشی از سن وجود دارند.
کرمهای ضد آفتاب: برای اینکه پوست خود را در برابر صدمات بیشتر و افزایش تعداد لکههای قهوهای پوست ناشی از سن موجود محافظت کنید سادهترین راه استفاده از کرمهای ضد آفتاب میباشد. استفاده از کرم ضد آفتاب بعد از استفاده از سایر راههای درمانی اهمیت بالایی دارد تا لکهها دوباره به پوست شما بازنگردند.
کرمهای سفیدکننده، ترتینوئین، آلفا هیدروکسی اسیدها: بکار گیری این موارد که توسط پزشک تجویز میشوند ممکن است لکههای قهوهای پوست ناشی از سن کوچکتر را از بین ببرد. زمان درمان برای رفع لک معمولاً میتواند بین دوماه تا یک سال یا حتی بیشتر به طول بینجامد.
کرایو سرجری، یک جراح پوست از کرایو سرجری برای فریز کردن بافت پوست فرد با استفاده از نیتروژن مایع در جهت حذف لکههای قهوهای پوست ناشی از سن و یا رشد پوست استفاده میکند.
لایهبرداری: لایهبرداری شامل استفاده از یک محلول شیمیایی است که برای لایهبرداری از پوست معیوب فرد از آن استفاده میشود. صورت و دستان افراد معمولاً طی یک یا دو هفته درمان میشود.
درمان توسط لیزر: عمل لیزر یک روش جدید است که شامل استفاده از لیزر برای از بین بردن لکههای قهوهای پوست ناشی از سن است. نور لیزر مستقیماً به لکه تابانده میشود تا آن را از بین ببرد.
پیشنهادات درمانی طبیعی برای لکههای قهوهای پوست ناشی از سن: یک درمان طبیعیتر برای لکههای قهوهای پوست ناشی از سن استفاده از ویتامین ب کمپلکس بهعلاوه اسید پانتوتنیک یا ویتامین ب پنج به مقدار صد میلیگرم میباشد. برای افراد مسن 3 بار در روز لازم است که ترکیب مناسبی از مواد غذایی داشته باشند. ویتامین c یکی از قویترین آنتیاکسیدانها است که رادیکالهای ترمیمکننده را آزاد میکند، همان مادهای که بافتهای بدن برای ترمیم به آن نیاز دارند. لاکتوباسیلهای بولگاریکوس میتوانند بر روی هضم و اصلاح مشکلات کبدی نیز مؤثر باشد. بیو استرات همانند یک نیروبخش عمل کرده و منیزیم نیز میتواند تأثیرگذار باشد. گیاهان مفید برای درمان لکههای ناشی از افزایش سن عبارتاند از:
- جنسینگ
- شیرینبیان
- قاصدک
- گوتو کلا
- آب چغندر
- عشبه بیابانی
- تربچه سیاه و سفید
یک رژیم غذایی با پروتئین کافی و دارای 50 درصد سبزیجات و میوههای خام، دانهها، غلات تازه و مغزها توصیه میشود. پرهیز از مصرف غذاهای سرخکرده، کافئین دار، فست فودها، تنباکو و شکر نیز مهم است. قرار گرفتن در معرض تابش مستقیم خورشید مسئلهای است که فرد باید محدودش کند.
پیشگیری از لکههای قهوهای پوست ناشی از سن
حفظ پوست در برابر لکههای قهوهای ناشی از سن بسیار مهم است. روشهای جلوگیری از تابش نور خورشید عبارتند از:
- استفاده از کرم ضد آفتاب: حتی در فصلهای زمستان نیز باید از کرم ضد آفتاب استفاده کنید. انتخاب یک کرم با SPF حداقل 30 و باکیفیت بالا توصیه میشود.
- استفاده از عینک آفتابگیر: برای محافظت از چشمانتان در برابر اشعه UV، از عینک آفتابی با فیلترهای محافظ استفاده کنید.
- جلوگیری از تابیدن مستقیم در نور خورشید: سعی کنید در اوقاتی که قدرت نور خورشید بیشتر است، مانند وقتی که آفتاب در بالاترین موقعیت خود قرار دارد و در ساعتهای اوج آفتابی، در معرض نور خورشید قرار نگیرید.
- استفاده از لباسهای محافظ: از لباسهایی با پوشش مناسب مانند کلاه، پیراهن با آستین بلند، دامن بلند و یا شلوار بلند استفاده کنید. این لباسها به پوست شما پوشش میدهند و از تابش مستقیم نور خورشید جلوگیری میکنند.
- استفاده از ضد آفتاب به موقع: حداقل نیم ساعت قبل از قرار گرفتن در معرض نور خورشید، ضد آفتاب را به پوست خود بزنید. این اقدام به محافظت از پوست در برابر اشعه UV کمک میکند.
به خاطر داشته باشید که جلوگیری از تابش زیاد نور خورشید و محافظت از پوست، کلیدی برای جلوگیری از لکههای قهوهای پوست ناشی از سن است.