اگر پزشک شما تشخیص ابتلا به سرطان سینه را در شما قرار داده است، ممکن است به شما توصیه شود که عمل جراحی برداری سینه را انجام دهید. این نوع جراحی به عنوان ماستکتومی شناخته میشود. همچنین، زنانی که به طور مستقیم از سرطان سینه رنج نمیبرند، اما به هر دلیلی دارای ریسک بالایی برای ابتلا به سرطان سینه هستند، ممکن است نیز عمل ماستکتومی را انجام دهند. ماستکتومی به برداشتن بافت سینه اشاره دارد و معمولاً توسط جراح عمومی به عنوان یک درمان موضعی برای سرطان سینه انجام میشود. همچنین، در برخی موارد، ماستکتومی ممکن است به عنوان یک روش پیشگیری برای افرادی که در معرض خطر ابتلا به سرطان سینه قرار دارند، انجام شود، از جمله مردان و زنانی که در خطر ابتلا به سرطان سینه هستند.
دکتر جمیلی، با توجه به آموزش گسترده و تجربیات فراوان خود، توانایی تشخیص و درمان گوناگون بیماریهای کودکان و بزرگسالان را که نیازمند درمان جراحی هستند، دارا میباشد. قبل از اقدام به عمل جراحی، دکتر جمیلی به شما درباره روشهای مختلف درمان و تکنیکهای جراحی مربوطه با شما مشورت خواهد کرد. بسته به اندازه سینهها، محل شکلگیری تومور و نوع سرطان سینه شما، ایشان ممکن است تکنیک خاصی از جراحی سینه را به شما پیشنهاد دهند.
مراحل و چگونگی انجام ماستکتومی
در روش سنتی جراحی ماستکتومی، تمامی بافت سینه به همراه پوست روی آن و قسمت هاله ی نوک سینه، برداشته می شود. با توجه به اندازه و موقعیت تومور و روند احتمالی پیشروی تومور، ممکن است حتی قسمت هایی از بافت های اطاف سینه نیز برداشته شوند.
عمل ماستکتومی تحت بیهوشی عمومی انجام می گیرد. مدت زمان انجام جراحی به این موضوع بستگی دارد که چه میزان از بافت و عضلات سینه باید برداشته شوند تا ریسک شکلگیری مجدد تومور تا حد ممکن کاهش یابد. شما باید قبل از انجام این جراحی، در مورد روش جراحی و چگونگی انجام آن و گزینه های موجود با جراح خود صحبت کنید.
انواع ماستکتومی
جراحی مایتکتومی دارای انواع مختلفی است:
- جراحی ماستکتومی کلی یا ماستکتومی به روش سنتی، که در آن کل سینه از جمله بافت های داخلی، پوست و هاله ی نوک سینه برداشته می شود.
- ماستکتومی رادیکال اصلاح شده. در این جراحی، بافت سینه، پوست سینه، هاله ی نوک سینه و قسمتی از غدد لنفاوی زیر بغل و گاهی قسمتی از ماهیچه ی زیر سینه برداشته می شود.
- ماستکتومی رادیکال اصلاح شده. در این جراحی، بافت سینه، پوست سینه،هالهی نوک سینه و قسمتی از غدد لنفاوی زیر بغل و گاهی قسمتی از ماهیچهی زیر سینه برداشته میشود.
- جراحی ماستکتومی رادیکال. در این جراحی، تمامی بافت سینه، پوست سینه،هالهی نوک سینه، ماهیچههای روی قفسه سینه و تمام غدد لنفاوی زیر بغل برداشته میشوند. در حال حاضر این جراحی به ندرت انجام میشود.
- ماستکتومی با حفظ پوست. بسته به موقعیت تومور و شکل پستان و برخی فاکتورهای دیگر، ممکن است بتوان جراحی ماستکتومی را برای برخی از بیماران به روش SSM یا “ماستکتومی با حفظ پوست” انجام داد. در این روش بیشتر پوست سینه حفظ میشود و برداشته نمی شود. در این روش، نوک سینه وهالهی اطراف آن برداشته میشود.
- ماستکتومی با حفظ نوک پستان (یا ماستکتومی زیرجلدی) . همچنین در مواردی، در صورتی که موقعیت تومور این اجازه را بدهد، میتوان بدون آسیب به پوست سینه و نوک سینه، تومور را از سینه خارج کرد. در این روش، پوست سینه، نوک سینه وهالهی دور آن به طور کامل حفظ میشوند. مزیت این روش این است که بعد از انجام جراحی بازسازی سینه، ظاهر سینهها بسیار طبیعیتر خواهد بود.
- بازسازی سینه بعد از ماستکتومی. برخی از زنان تصمیم میگیرند که بعد از انجام جراحی ماستکتومی، سینههای خود را با انجام جراحی، بازسازی کنند. گاهی اوقات این امکان وجود دارد که همزمان با انجام ماستکتومی، بازسازی سینه نیز انجام شود. اما در مواردی لازم است که ماستکتومی انجام شود و مدتی بعد عمل بازسازی به طور جداگانه صورت گیرد. در نظر داشته باشید که سایر درمانهای سرطان ممکت است روی نتایج بازسازی سینه تاثیر بگذارند. در صورت امکان، قبل از انجام جراحی با یک متخصص جراحی پلاستیک مشورت کنید و در مورد تمامی گزینههای موجود، اطلاع پیدا کنید.
- برداشتن غدد لنفاوی. معمولا طی جراحی سینه، غدد لنفاوی برداشته میشوند و برای بررسی وجو سلولهای سرطانی مورد آزمایش قرار میگیرند. وجو سلولهای سرطانی در غدد انفاوی نشان دهندهی این است که احتمال گسترش سرطان به دیگر نقاط بدن زیاد است و احتمالا نیاز به انجام درمانهای دیگری میباشد. جراحی برداشتن غدد لنفاوی به دو دسته تقسیم میشود.
- بیوپسی غدد انفاوی نگهبان. جراح در ابتدا یک یا دو غدهی لنفاوی که بلافاصله بعد از بافت پستان قرار دارد و به تومور نزدیکتر است (که به آنها غدد لنفاوی نگهبان گفته میشود) را بر میدارد. این غدد در زیر میکروسکوپ بررسی میشوند تا مشخص شود که دارای سلولهای سرطانی هستند یا خیر. در صورتی که در این غدد نمونه سلولهای سرطانی یافت شوند، غدد لنفاوی بیشتری از سینه و زیر بغل برداشته میشوند.
- خارج کردن غدد لنفاوی زیر بغل. جراح، تعدادی یا همهی غدد لنفاوی زیر بغل را بر میدارد. این جراحی معمولا در صورتی انجام میشود که تست نمونه برداری از غدد لناوی انجام شده باشد و در غدد لنفاوی نمونه، سلولهای سرطانی یافت شده باشند.
شرایط مورد انتظار بعد از جراحی
شرایط شما بعد از جراحی و مراقبتها مربوطه با توجه به نوع ماستکتومی که انجام دادهاید متفاوت است. همچنین بسیار مهم است که شما به طور همزمان عمل بازسازی سینه را انجام دادهاید یا خیر.
عمل ماستکتومی با بیهوشی عمومی انجام میشود و بعد از اتمام جراحی، شما به اتاق ریکاوری منتقل میشوید. زمانی که شما به هوش میایید، به دور سینهی شما پنسمان و بانداژ خواهد بود. هکچنین یک یا دو لولهی باریک در داخل سینه قرار داده شده است که از طریق آن مایعات از داخل محل جراحی بیرون بیاید و در زیر پوست تجمع پیدا نکند. در صورتی که زمانی که از بیمارستان مرخص میشوید این لولهها هنوز در سینه ی شما قرار دارند، پرستاران به شما آموزش خواهند داد که چگونه از انها مراقبت کنید.
پزشک یا پرستاران شما، تمامی توصیهها و دستورالعملهای لازم برای کنترل درد و مراقبت از زخم جزاحی را در اختیار شما قرار میدهند. اغلب بیماران، ظرف ۲۴ ساعت بعد از ماستکتومی از بیمارستان مرخص میشوند. اما در صورتی که همزمان با انجام ماستکتومی عمل بازسازی سینه را هم انجام داده باشید، احتمالا تا چند روز در بیمارستان بستری خواهید بود.
ورزش و فعالیت بعد از جراحی
ورزشهای مخصوص هستند که شما باید انجام بدهید تا از خشکی شانهها جلوگیری کنید و در صورتی که عمل بازسازی انجام داده اید از شکلگیری بافت اضافی و جای زخم در محل برشهای جراحی نیز پیشگیری کنید. پزشک یا پرستار شما، این ورزشها را به صورت مکتوب و همراه با تصاویر آن در اختیار شما قرار میدهد و به شما توضیح میدهد که چگونه آنها را انجام دهید.
لازم است تا یک هفته پس از جراحی از انجام فعالیتهای فیزیکی شدید خودداری کنید. پزشک شمت به شما اطلاع خواهید داد که از چه زمانی میتوانید به تدریج سطح فعالیت خود را بیشتر کنید.
این روش چقدر موثر است؟
در صورتی که سرطان در مراحل اولیه باشد، انجام جراحی لامپکتومی (برداشتن قسمتی از بافت سینه) همراه با انجام پرتودرمانی، دارای نتایج مشابهی با ماستکتومی (برداشتن کامل بافت سینه) است. اما در مواردی انجام ماستکتومی انتخاب بهتری در برداشتن سینه زنان است:
- زنانی که قبلا پرتودرمانی انجام داده اند و یا تحت عمل لامپکتومی قرار گرفتهاند اما غدهی سرطانی به طور کامل از سینهی آنها خارج نشده است.
- زنان مبتلا به سرطان سینهی التهابی
- زنانی که تومور سرطانی بسیار بزرگ دارند، دو یا سه تومور اصلی دارند و یا بافتهای به ظاهر بدخیم منتشر شدهای در سینهی خود دارند.
- زنانی که نمی توانند تحت پرتودرمانی قرار بگیرند مانند افرادی که بیماریهای مرتبط با بافتهای همبند را دارند و یا زنانی که باردار هستند (به جز زنانی که در ۳ ماههی آخر بارداری هستند و پس از زایمان میتوانند پرتودرمانی انجام دهند)
- زنانی که اندازهی تومور آنها در مقایسه با اندازهی سینهی آنها بزرگ است که باعث میشود انجام عمل لامپکتومی به لحاظ ظاهری نتایج زیبایی نداشته باشد.
- زنانی که ریسک بسیار بالایی برای ابتلا به سرطان سینه دارند و میخواهند از بروز سرطان پیشگیری کنند.
- مردانی که به سرطان سینه مبتلا میشوند.
نکات قابل توجه
با توجه به اندازهی تومور و این که تعداد تومورها چه قدر است، ممکن است انجام ماستکتومی از انجام جراحی سیه با حفظ بافت پستان (لامپکتومی) گزینهی بهتری باشد. معمولا بعد از انجام ماستکتومی، نیازی به پرتودرمانی نیست. پس این روش برای کسانی که نمی خواهند یا نمی توانند پرتودرمانی انجام دهندنیز مناسبتر است. برخی از زنان تصمیم میگیرند که همزمان با ماستکتومی و یا مدتی بعد از آن، عمل بازسازی سینه را انجام دهند. قبل از انجام ماستکتومی در مورد انجام بازسازی سینه و نحوهی انجام آن با جراح خود مشورت کنید.