نقش دارو های ضد هورمون مردانه در پیشگیری از عود موهای زائد بعد از لیزر درمانی
قبل از استفاده از لیزرهای پیشرفته در درمان موهای زائد، معمولاً از داروهای ضد هورمون مردانه مانند اسپیرونولاکتون، سیپروترون کامپوند و سیپروترون استات استفاده میشد تا جلوی رشد بیشتر موهای زائد در صورت و بدنه بگیرد و همچنین موها را کم رنگ و نازک کند. اما به دلیل دوز بالا و مدت زمان طولانی درمان (حداقل دو سال) و گاهاً عوارض دارو (به ویژه در دوزهای بالا)، بیماران معمولاً داروها را قطع میکردند و در نهایت با مشکل و شکست مواجه میشدند.
بعد از اختراع لیزر، بسیاری از پزشکان و بیماران استقبال کردند و در مدت زمان کوتاهی (کمتر از یک سال) نتایج خوبی به دست آمد. اما پس از گذشت چند سال، در صورت عدم رعایت دورههای یادآوری و عدم استفاده همزمان از داروهای هورمونی، احتمال بازگشت موهای زائد در درصد قابل توجهی بعد از درمان با لیزر وجود داشت.
حال سوال اینجاست که به کدام دسته از مراجعین بایستی هم زمان علاوه برلیزر دارو هم تجویز کرد ؟
۱-افرادی که طی شش ماه اخیر موهای زائدشان در حال پیشرفت و توسعه است.
۲-افرادی که دچار کیست تخمدان خصوصا تخمدان پلی کیستیک هستند، حتی اگر علائم بالینی مثل اختلال پریود و چاقی جوش و…..هم نداشته باشند.پیشنهاد میگردد قبل از شروع لیزر یکسری آزمایشات هورمونی در این خصوص تحت نظر پزشک صورت پذیرد.
۳-کسانی که علاوه بر موهای زائد دچار یکی دیگر از علائم اختلال هورمونی، مثل اختلال پریود، ریزش مو در جلو یا فرق سر ( شبیه نوع ارثی ریزش مو )، اکنه یا جوش از نوع هورمونی، وباشند.
۴- افرادیکه در ازمایشات هورمونی انجام شده هورمون های تخمدان ( استروژن و پروزسترون و تستسترون ) یا فوق کلیه ( مثل DHEA-S , 17 OH PROGESTRON, CORTISOL )، یا هیپوفیز ( مثل پرولاکتین و FSH , LH , TSH. ) اختلال دارند و برای تنظیم هورمون حتما باید برای تنظیم هورمون به همکار فوق تخصص غدد و گاها توسط متخصص زنان مراجعه کنند
نکته قابل توجه اینکه تقریبا حدود ۲۰% از مراجعین نیاز به مصرف همزمان دارو دارند لیکن در این روش دوز داروها پایین تر است. ضمنا قرصهای موجود در بازار به مراتب امن تر و کم ضرر تر از گذشته می باشد به عنوان مثال قرص فینستراید یا پروپشیا که برای ریزش سر ارثی تجوسز میشود نیز میتوان از ان برای موههای زائد هم استفاده کرد ،البته این دارو ویژه افراد مجرد می باشد و یا اگر متاهل هستید در زمان مصرف دارو از بارداری خودداری نمایید.این داروها هیچگونه عوارض نازایی ندارد ضمنا طول درمان پیشنهاد میشود از دو ماه بعد لیزر تا شش الی یکسال بعد بطول انجامد.
در صورتی که بیمار نخواهد از دارو استفاده نماید بایستی پس از اتمام جلسات لیزر اگر بعد از مدتی شخص متوجه رویش مجدد موهها شد بهتر است سریعا لیزر را تکرار کند چرا که اگر زود اقدام کند تعداد جلسات لیزر کمتر خواهد شد، حتی در بعضی از موارد میتوان داروههای موضعی تجویز کرد، داروهایی مثل کرم های حاوی افلورنیدین eflormithine یا وانیکا vaniqa ده درصد و یا کرم های خاوی گیاه سا ئو پالمتو saw palmetho که بطور موضعی هورمون مردانه ( تستسترون را کم میکنند.